Släktforskning

Vi ser farmors födelseställe, Lyttersta (bilden från 1935) och Ullevi utanför Vingåker där farfar och farmor bodde tillsammans.

 

Farfar Lars Johan Olsson född 27 februari 1870 vid Fredsdal i Västra Vingåker och bodde sedan vid Ullevi tills han och familjen flyttade till Kölsta i Valla år 1921.

Han var en envis och lite tjurig man och svår att få kontakt med. Han ville inte bli fotograferad så detta foto är taget i smyg.

På äldre dagar orkade han inte så mycket så jag gick till honom med dagens tidning och då tag han upp mig i sitt knä och kallade mig "lilla Anna-Maja" och bjöd på bröstkarameller, Kungen av Danmark.

 

 

 

Farmor Emma Sofia Olsson född 8 september 1874 vid Lyttersta i Västra Vingåker men är bördig från Österåker och hennes mamma kommer från Värmland.

Farmors två systrar Elin ogift, och Hulda med sina barn efter att ha blivit änka, utvandrade båda till Amerika och deras ättlingar finns kvar där. Jag har haft förmånen att träffa några

av dem här i Sverige 2006 och vid ett besök "over there" 2007 som var en oförglömlig upplevelse. Läs mer på annan sida.

 

Hennes förfäder var som vanligt folk, de flesta arbetade inom jordbruket och det finns alltid en del historier och oäkta barn i släkten.

Farmor Emma Sofia flyttade som piga till Ullevi under 1890-talet där hon träffade farfar. Tycke uppstod och barnen kom i en rad, sju stycken. De flyttade 1921 till Kölsta utanför Valla där hon avled år 1946 efter att ha fått en stroke och också inslag av demens.

 

 

 

 

 

Morfar Fredrik Albin Hedman född 30 juli 1887 i Norrhed, Harads i Överluleå sn som senare blev Edefors sn. Han var småbonde och snickare på sitt lilla hemman som med knapp nöd gav försörjning till familjen

Därför valde familjen att flytta söderut till Valla i Södermanland där några släktingar fanns och dessutom större möjligheter till arbete. Snickeriarbete fanns och ett litet café till salu som de köpte och drev under många år och som var en populär samlingsplats för traktens ungdomar. Det var på detta café som mina föräldrar träffades eftersom min mor arbetade och bodde på cafét.

 

Mormor Beda Margareta Hedman född 9 december 1886 i Forsnäs, bara någon kilometer från Norrhed, platsen där morfar bodde och där de också bosatte sig som gifta.

 

Jag har också forskat på mina barns farföräldrar. Emil Gustafsson som

kommer från Helgesta sn och Margit Larsson från Mellösa sn.

Dessutom finns det forskning på familjen Klasson bördig från St Malm och Björkviks socknar.

 

 

 

 

Här är Norrhed i Edefors utmed Lule älv. I mitten av 1870-talet byggdes detta hemman och min morfars far och mor flyttade hit.